Denne hjemmeside anvender cookies. Læs mere

Tysk Langhårs Historie

Tysk Langhår hører til de ældste stående jagthunde i Tyskland. På jagtbilleder og gobeliner fra middelalderen, ser man langhårede hunde som fuldstændig ligner Langhåren i dag. De første Langhår blev importeret til Danmark af afdøde skytte Bloch på Gisselfeld i 1960 érne, og det første kuld hvalpe under kennelnavnet Bloch´s blev født i 1970.

Langhåren var også for 200 år siden en alsidig Jagtbrugshund og havde sit virke som ”Mädchen für Alles” (altmulighund). Den var kendt som ”Der Alte Försterhund” (den gamle Skovfogedhund), især for sin gode sporevne og kapacitet som Schweisshund, men også på grund af den højlydte halsgivning i drevet og den sikre apportering af alle former for vildt.

Dens faste stand og passion for vandarbejde, gjorde den ligeledes til en skattet jagtkammerat for Jægerstanden. En skøn uspoleret hund med jagtforstand, som villigt lod sig føre og derfor ikke behøvede en professionel fører.

Denne jagthund så man værdien af at lægge et stort arbejde i at renavle og bevare for eftertidens jægere, og dermed fastholde Langhårens genetiske arv. Med den ved sin side kunne man som jæger løse enhver jagtlig opgave!

På det tidspunkt var hundene meget forskellige i type og udseende, man vidste derfor ikke helt hvilket eksteriør racen ville ende med. I 1879 var en racestandard imidlertid blevet udarbejdet af Freiherr von Schorlemer og en racebeskrivelse fastlagt som endnu i dag danner basis for racens avl. Siden da har racens udseende stort set ikke ændret sig.

Tysk Langhår anno 1898

Standarden for Tysk Langhår, handler ikke kun om udseendet men beskriver også brugsegenskaber og temperament. Den siger omkring temperamentet – ligevægtig, rolig, behersket temperament, godmodig og let at føre. ”I Roen ligger Styrken” har en erfaren hundemand udtalt, og netop Ro og Ligevægt er racens adelsmærke! Selvom den er højtydende på jagten, skal den være afbalanceret og nervefast, hvilket gør den let at arbejde med og en fornøjelse at have i hjemmet.

En Langhårs bevægelser i søget er flydende og elegante, den er i fast stand et billede på harmoni. Den er på ingen måde langsom, men heller ikke en jetjager der forsvinder ud i horisonten uden at holde kontakt til sin fører. Den leverer et grundigt søg hvor tempoet afpasses til terræn og vildtart.

I avlen med Tysk Langhår skal vægten fortsat være på alsidighed med lige vægt på før- og efterskudsarbejdet, så den også i fremtiden er en alsidig Jagtbrugshund til gavn og glæde for den almindelige jæger.
Avlet til jagt, af jæger, til jæger!

Man kan sige at avlsmålet fortsat er den robuste jagthund som vind og vejr ikke bider på, og for hvem intet brombærkrat er for tæt eller en apporteringsopgave for svær. En hårdfør hund som ikke afskrækkes af is i vandet, og som sommer og vinter bringer ænderne både i søer og strømfyldte åer.