Denne hjemmeside anvender cookies. Læs mere

Før du køber Hvalp!

Hvorfor en Tysk Langhår?

Tysk Langhår er en gammel Tysk jagthunderace der har været renavlet siden 1879. Her i landet blev racen for alvor kendt efter Langhårsklubbens grundlæggelse i 1979. En Tysk Langhår er først og fremmest Jagthund og Langhårsklubbens bestyrelse arbejder målbevidst på at avle sygdomsfrie og dressurbare hunde med jagtpassion, med baggrund i afprøvning efter Fælles Markprøveregler og/eller tyske avlsprøver.

Vores motto er: ”Avl blandt jægere til jægere”.  Endvidere lægges der stor vægt på at hundene er nervefaste, lette at omgås og en glæde at have i huset. Hos en Tysk Langhår er alsidighed nøgleordet og den skal kunne klare alle opgaver på jagten i såvel arbejdet før, som efter skuddet. Samtidig skal den kunne være familiens bedste ven! I racestandarden står følgende om en Tysk Langhårs temperament:  Ligevægtig, rolig, behersket temperament. Godmodig og let at føre.

Overvejelser før købet.
For at undgå misforståelser, vil Langhårsklubben gerne gøre opmærksom på nogle vigtige ting at overveje, før man køber en hvalp af racen Tysk Langhår.

Husk at se begge forældre til hvalpene. Ved at opleve forældrene kan man danne sig et indtryk af hvordan den kommende hvalp vil udvikle sig.

Opfylder begge forældredyr racens standard? Se FCI standard nr. 117 på Langhårsklubbens hjemmeside, eller Dansk Kennelklub www.dkk.dk

Undersøg forældre og aners brugsegenskaber, ved at se på hvilke prøver der er bestået.

Undersøg forældre og aners eksteriør ved at se på udstillingsresultater.

Har forældrene gode HD resultater (A eller B), se også på anerne i stamtavlen.

Undersøg også om hvalpene er avlet efter Langhårsklubbens Avlsregler.

Bemærk om der er denne påtegning på hvalpens stambog, eller spørg avleren om hvalpene får nedenstående påtegning, da det borger for kvaliteten.
“Denne hund er avlet efter Langhårsklubben og Dansk Kennel Klubs avlsanbefalinger.” 

En Tysk Langhår har for Tæver en idealstørrelse på 60-63 cm (mindst 58 cm og højst 66 cm), for Hanner 63-66 cm (mindst 60 cm og højst 70 cm)

Der findes 5 farvevarianter: Brun, Brun/m Hvide aftegninger typisk på bryst eller poter, Brun/Hvid Mørkskimmel, Lysskimmel eller Forelskimmel. Ikke anerkendte farver!

Vær opmærksom på, at for samtlige farvevarianter gælder det at hovedet skal være brunt – dog er følgende tilladt: Brunt hoved, evt. med blis/stjerne i panden, og eller på næseryggen.
Alvorlig fejl: Hvidt eller halvmasket hvid/skimlet, eller med en bred hvid stribe i hovedet.

Køb din hvalp hos en af de opdrættere der er repræsenteret på Langhårsklubbens hjemmeside, det giver sikkerhed for seriøsitet. Ved tvivlstilfælde, kontakt Langhårsklubbens formand, eller avlsudvalg.

Ønsker man at bruge sin hund i fremtidige avl, så vær særlig opmærksom på nedenstående!

Tysk Langhår avles uden for Danmark efter forskellige regler. I Tyskland, Østrig, Tjekkiet og Schweitz avles hundene alene på baggrund af beståede jagtlige avls- og fuldbrugsprøver, samt et kontrolleret eksteriør, og/eller udstillingsresultat, som sikrer at der ikke findes diskvalificerende fejl i eksteriøret. Hvis man køber hvalp fra disse lande og fra avlere der er medlem af de enkelte landes raceklubber, kan man være tryg ved at man får en hvalp der er avlet efter racestandarden og hvor alsidigheden i jagtbrugsegenskaberne er kontrolleret på forældredyrene.

I Holland avles der Tysk Langhår efter mere diffuse regler og vi har i Langhårsklubben oplevet mange problemer med hunde herfra. Her skal nævnes brugsmæssige fejl, som overpassion med manglende dressurbarhed til følge, manglende egenskaber i arbejdet efter skuddet (apport og sporarbejde). Sidst men ikke mindst, er der eksteriørmæssige problemer i form af hunde med ikke racetypiske hovedformer, manglende knoglesubstans, hunde under mindste mål, hunde med hvide eller skimlede hoveder og gul pels. Disse såkaldte Tysk Langhår har bredt sig til England, Belgien, Norge og Sverige m. fl. hvor der avles videre på dem og derved fortsætter ovenstående problemer.

Fra 1997 til 1999 kom tre parringshvalpe med Hollandske aner til Danmark og indgik i den danske avl, efter at alle tre var velafprøvede i det danske prøvesystem. Seriøse opdrættere har efterfølgende testet de avlsdyr der har disse linjer i deres aner, da det blev opdaget at disse hunde havde en lille chance for være bærere af genet for gul pelsfarve, som er en diskvalificerende fejl. De er alle blevet testet frie!

Derudover blev der importeret en hanhund fra Holland ved navn Xilloe V.D. Kreppelse Heide DKK.nr. 13796/2001. Udover at avle for små hvalpe med hvide/skimlede hoveder og forkert hovedform, var den avlet til at deltage på FCI prøver med vægt på førskudsarbejdet, og med et søgsoplæg som de stående engelske racer. Altså ikke med alsidighed for øje, som er en Tysk Langhårs kendetegn!

Denne hund er far til 42 hvalpe i Danmark, hvoraf hovedparten efter anmodning fra Langhårsklubben har været fremstillet for to anerkendte Danske eksteriørdommere, da man blev klar over hvilke problemer der var med hvalpe efter netop denne hanhund. DKK’s generelle konklusion fra de to eksteriørdommere efter fremstilling af hundene er: Størrelsen på de fremstillede hunde ligger 5 til 15% under racens mindstemål, deres hoveder er for grove og for korte og der findes individer med forkerte farveaftegninger.

Denne linje avler beviseligt hvalpe med hvide, delvis hvide, eller skimlede hoveder og møder du dette navn i stamtavlen, så vær forsigtig!!

Langhårsklubben ønsker at bevare de gode brugsegenskaber i racen, som er nedarvet gennem generationer i de oprindelige og rene Tyske Linjer. Derfor er avl med hunde fra f.eks. Holland, Belgien, England eller andre lande, der ikke har baggrund i oprindelige rene Tyske linjer, ikke ønskeligt i den Danske avl.

Vi ønsker knæk og bræk med dit fremtidige køb!

Langhårsklubben